Slaapkamer

Afbeelding met dank aan Flickr

Vintage meubels zijn tegenwoordig weer helemaal terug van weggeweest, en zijn te verkrijgen in vele stijlen, vormen en maten. Dit artikel vertelt je alles over deze stijl, en geeft daarnaast enkele leuke ideetjes weg!

Wat is Vintage?

Volgens het woordenboek is vintage een chique woord voor tweedehands, welke tevens ook in de modewereld veel gebruikt wordt. Het woord zelf vindt zijn oorsprong in het Franse woord voor wijn: een ´vintner´ betekent hier een wijnmaker, en door het verwijderen van de t en het toevoegen van het Engelse woord ´age´ ontstond de tegenwoordig zeer hippe term vintage. Daar een wijn een product is wat gelinkt is aan een specifiek jaar en een specifieke streek, geeft deze betekenis dezelfde kentering aan het woord vintage wat de tegenwoordig kennen.

Qua meubelen betekent het label ´vintage´ in de regel dat het product er één is uit vroeger tijden: de benaming ´retro´ wordt hiervoor ook met regelmaat gebruikt. Kortgezegd is de vintage-meubel dus in essentie een product wat gemaakt is in vroeger tijden, en hierdoor een stukje geschiedenis met zich meedraagt.

Bekende Voorbeelden

Voorbeelden van vintage-meubels welke iedereen wel kent stammen uit verschillende tijdperken, al hebben de meeste vintage-meubels die tegenwoordig nog te zien zijn ´bouwjaren´ tussen de jaren ´20 en de jaren ´80 van de vorige eeuw.

Een voorbeeld van een product wat verder teruggaat in het verleden is de chaise longue: deze chique langgerekte stoel was in de tijd van Lodewijk XV erg populair bij de adel, en is vandaag de dag nog altijd te verkrijgen in alle prijsklassen. Producten uit recentere jaren welke nog steeds veel bekendheid genieten zijn onder meer de draaibare Ball Chair van de Finse ontwerper Eero Aarnio uit 1966 en de Barcelona Chair van Mies van der Rohe uit 1929.

Waar te Koop?

Het woord vintage wordt met verve gebruikt voor marketingdoeleinden, en lang niet alle meubels welke worden aangeduid als vintage zijn tegenwoordig nog origineel: vele replica´s worden gereproduceerd, en soms ook in een modern jasje gegoten. Wanneer je een echt vintage product wilt aanschaffen welke ook nog betaalbaar is, heb je in één van de vele kringloopwinkels die Nederland rijk is. Vele vintageklassiekers worden zoals gezegd dus opnieuw in productie genomen, en het aanschaffen van een splinternieuw product in een vintage jasje is tegenwoordig mogelijk in winkels van Ikea tot aan retailers in de duurdere prijsklasse. Wanneer je het belangrijk vindt dat je toekomstige meubel origineel vintage is, let dan altijd op een aantal punten, om nog zo lang mogelijk plezier te hebben van je aankoop.

Tot Slot

 Enthousiast geworden over vintage meubels? Houd MaximusMeubelen.nl dan in de gaten voor de nieuwste trends en leukste feitjes op het gebied van meubels, wonen en interieur!